Tropi

A mississippi aligátor harapáserőssége meghaladja az 1 tonna/cm2-t!

2018. szeptember 06. 00:29 - TropiAdmin

03.jpg

Amit a mississippi aligátorról tudni érdemes

 

Az Amerikai Egyesült Államok délkeleti részén széles körben elterjedt veszélyeztetett faj a Mississippi aligátor, amelyet bőréért tenyésztenek. A hímek 4,6 méter hosszúra is megnőhetnek és elérhetik a 453 kilogramm súlyt is. A nőstények három méter hosszúra nőhetnek meg, amely hossznak a fele a farokra esik, amivel a vízben tudják hajtani magukat, a lábaikkal inkább eveznek. Színűk a sötétszürkétől a feketéig változhat.

 

A fiatalabb példányok rovarokkal, rákokkal, ebihalakkal, a kifejlett példányok halakkal és kisebb emlősökkel táplálkoznak, akár ötven évig is élhetnek. A párzási időszakuk áprilistól májusig tart, a nőstények 25-60 tojást raknak 1m magas fészekbe, amely tojásokból a kis aligátorok kettő, három hónappal később kelnek ki. A kicsik csipogni kezdenek, hogy az anya aligátor jöjjön és segítsen kijönni a fészekből.

 

Ritkán támadnak emberre

 

2016-ban Floridában egy mississippi aligátor mászott elő a tóból és magával ragadott egy két éves gyermeket, az édesapja megpróbálta megmenteni a kisfiát, a hüllő több helyen megsebesítette, majd a gyermekkel az állkapcsában eltűnt. Félszáz rendőr, két helikopter, számos búvár kereste a kisfiút. Az állatot megtalálták, feldarabolták, de nem bukkantak a kisfiú nyomára. További négy aligátort is befogtak, elaltatták, de nem találtak bennük emberi testrészeket. 18 órával később a gyermek „ép” holtteste előkerült a tóból. Szakértők szerint nagyon ritkán támadnak emberre az aligátorok. A megyei seriff szerint még nem volt példa hasonló esetben a térségben. Az amerikai hatóságok 250 támadásról tudnak az Egyesült Államokban a második világháború óta.

 

Érdekesség a mississippi aligátorral kapcsolatban



Egy friss kutatás eredménye szerint a mississippi aligátor nem sokban különbözik nyolcmillió évvel ezelőtt élt ősétől. A tudósok kövületeket vizsgáltak és a kinyert információk arról tanúskodtak, hogy a ma élő mississippi aligátorok külseje ugyanolyan mint a nyolc, sőt a tudósok szerint a harminc millió évvel ezelőtt élt példányokétól sem nagyban különbözik. Nem sok állatfaj él manapság, amelyek alig változtak ennyi idő alatt. A mississippi aligátor nem csak a tengerszint ingadozását, de a klíma drasztikus változását is túlélte, amelyre egy kevésbé szívós állatfajt kihalásra ítéltek volna.



Hol látható Magyarországon mississippi aligátor?

 

2000-ben nyílt meg a Tropicarium, ahol megtekinthetsz többek között mississippi aligátort is.

Jegyárak: https://tropicarium.hu/jegyarak-es-kedvezmenyek/

Nyitvatartás: https://tropicarium.hu/nyitvatartas/

Térkép: https://tropicarium.hu/terkep/



2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tropi.blog.hu/api/trackback/id/tr5514225201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása