Tropi

Ismerd fel az állatok vedlését!

2020. október 05. 20:14 - TropiAdmin

002001.png

 

Vivien a Tropicariumból ebben a videóban egy újabb játékra invitálja a nézőket.

 

 

A játék lényege, hogy meg kell tippelni, hogy a képen melyik állat vedlése látható. A helyes megfejtések a videóban pár másodperces késéssel jelennek meg.

 

A vedlés az a folyamat, amikor az állatok bőrképleteiket elveszítik és újakkal cserélik ki. Vedlés lehet az is, amikor a bőrük külső rétegeit vetik le. Az emlősök szőreiket, a madarak tollaikat hullajtják és cselik fel újabbakkal. A kígyók is levetik a bőrük külső részét, amelyik elszarusodott. Az ízeltlábúaknál különösen fontos jelenség, hiszen lárva állapotukban és kifejlett állapotukban is több alkalommal vedlenek. A folyami rák vedlés után lágytestű és csak idővel kapja meg a keménységét.

 002002.png

A madárpókok számára nagyon nehéz időszak a vedllés, hiszen ez nagyon megerőltető a pókok számára. A pókok egész életük során növekednek. A pókok külső váza kemény, kitinből álló rugalmatlan bőr, ami nem képes arra, hogy növekedjen, táguljon. A vázuk gátat szab a növekedésüknek ez az oka, amiért idővel le kell cserélniük. Ezt úgy tudják megtenni, hogy két vedlés közötti időszakban, a régi bőr alatt kifejlődik az új.

 

Az idő múlásával, ahogyan a pók növekszik, egyre inkább feszíti a régi merev bőre, ilyenkor jön a vedlés. Az állat korának előrehaladtával egyenesen arányban nő a vedlések között eltelt idő. A fiatalabb egyedek sokkal jobban viselik a vedléssel együtt járó megterheléseket, az idősebb példányoknak hosszabb nyugalmi időszakra van szüksége.

 

A látvány nem valami szívmelengető, ahogyan egy pók vedlik, a folyamat nagyjából két órán keresztül tart, amely során az állatnak kínlódás és rázkódás közepette szétnyilík a feje és a nyiláson keresztül tulajdonképpen világra szüli önmagát.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tropi.blog.hu/api/trackback/id/tr9816228534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása