Tropi

A Tropicariumban három muréna él

2020. október 05. 20:14 - TropiAdmin

001002.png

 

 

Dávid a Tropicariumból ebben a videóban a murénákkal ismertet meg bennünket. A videóban elhangzik, hogy a murénákról azt kell tudni, hogy nagyon hosszan élnek. Ez azt jelenti, hogy akár az ötven, hatvan éves kort is képesek megélni. A Tropicariumban három muréna látható.

 

 

 

Mindegyik muréna amelyik a Tropicariumban megtalálható, dupla állkapoccsal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy képesek az állatokat berántani. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a muréna a külső állkapcsával megfogja az állatot a belső állkapcsával pedig lerántja, egészen a garatig.

 

A természetben a közönséges muréna az Atlanti-óceán keleti részén és a Földközi-tenger sekély vizeiben él. Az Azori-, Madeira-, a Kanári-, és a Zöld-foki Köztársaság szigetei körül jelentősebb számban élnek. Átlagosan nyolcvan centiméter hosszúak, pikkely nélküli teste sárgás-barnás színű, márványozott mintázatú.

 001001.png

Általában üregekben élnek, ezt használják ki a zsákmányoláshoz arra, hogy lesből tudjanak támadni. Az ókorban a murénahús közkedvelt étel volt. Fűzve és sülve fogyasztották. Abban az esetben, hogy ha nem zavarják meg, akkor emberre nem támad. Fő zsákmányai a halak, a rákok és a puhatestűek, de rossz látása miatt előfordul, hogy a búvárok kezeit, illetve lábait összetéveszti a halakkal.

 

Érdekesség, hogy 2010-ben két horgász a Sió-csatorna Siófokhoz közeli részén merítőhálóval egy nyolcvan centiméteres példányt fogott ki. Elképzelhető, hogy egy felelőtlen ember dobta a csatornában a halott példányt, mivel édesvízben azonnal elpusztul.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tropi.blog.hu/api/trackback/id/tr4316228532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása