Tropi

Érdekességek a sünhalról

2020. augusztus 23. 21:51 - TropiAdmin

0101.jpg

A sünhal Charles Darwin híres világ körüli utazásról szóló beszámolójában is szerepel. Darwin azt írta a sünhalról, hogy akkor tudnak elég jól úszni, hogy ha felfújt állapotban vannak. A sünhalaktól a megváltozott felhajtóerő megköveteli, hogy fejjel lefelé ússzanak. Darwin azt is feljegyezte a sünhalakról, hogy egy természettudós társa, gyakran talált sünhalat, a cápák gyomrában.

 

A Disney illetve a Pixar animációs filmjében a 2003-ban bemutatott Némó nyomában és a 2016-ban mozikba került Szinella nyomában című filmben Lufi, aki az akvárium csapatát erősíti, egy feszült állapotában felpuffadó gömbhal.

 

 

A sünhalfélék a trópusi tengerekben, általában koralzátonyokon élnek, de az áramlatok mérsékelt övi tengerekbe is elsodorják őket. Általában harminc centiméter hosszúak, de a legnagyobb példány kilencven centiméter hosszú. Tüskéik általában öt centiméter. Általában világos alapszínnel rendelkeznek, amelyeken sötét foltok találhatóak. Állkapcsán szilárd fogazott lemez található, amelynek segítségével korallágakat képes leharapni a zátonyról.

 

Abban az esetben, ha a sünhalat nem fenyegeti veszély a tüskéi elernyednek és testéhez símulnak. Abban az esetben, ha megzavarják, a gyomrukat teljesen képesek teleszívni vízzel. A börén és a májában méreganyagot termel.

 0102.jpg

Általában magányosan élnek, puhatestűekkel, korallágacskákkal illetve gyűrűsférgekkel táplálkoznak. A szaporodásmódjukról nem tudunk sokat, de igen nagy valószínűséggel ivarsejtjeiket a vízbe bocsájtják és az ikrákból kelnek ki a kis sünhalak.

 

A Tropicarium fenti videójában azt is elárulja nekünk a Tropicárium munkatársa, hogy a Budapesti Óceanáriumban megtalálható sünhal már nagyon idős, ezért etetés közben nagy figyelemmel kell eljárni, hogy a sünhal közelébe kerüljön az akváriumba dobott étel.

 

 

 

 NE MARADJ LE! 

Iratkozz fel a Tropicarium YOUTUBE csatornájára!

 

 

A TROPICARIUM ELÉRHETŐSÉGEI

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tropi.blog.hu/api/trackback/id/tr3316174200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása