Tropi

Négyszáz éves cápát találtak Grönlandon

2018. október 21. 20:58 - TropiAdmin

400.png

Egy négyszáz éves grönlandi cápa lehet a legöregebb élő gerinces. A tudósok megdöbbentek, amikor egy olyan cápát találtak az Grönlandon, amelynek életkora legalább 392 év volt. Az Északi-sarkon talált cápa lehet a bolygó legöregebb gerinces állata!

 

A kutatók úgy becsülték, hogy 1505-ben születhetett az állat, alacsonyabb mint mínusz egy fokos hőmérsékleten él, akár 7200 láb mélységben és több mint egy tonna a súlya.

 

View this post on Instagram

Greenland sharks (Somniosus microcephalus) are commonly parasitized by the copepod Ommatokoita elongata. This parasite latches on to the shark’s eye and destroys the corneal tissue, rendering the shark partially blind. Luckily for the shark, light rarely penetrates the deep waters it prefers and so it relies on other sensory systems to get around and find prey. photo found by @kate31b - - - #oceanicwildlifeconservation #oceanicwildlife #saveourocean #nature #ocean #oceanlife #shark #sharks #helpsavesharks #saveoursharks #greenland #greenlandshark #greenlandsharkproject #arctic #arcticocean #arcticnature #arcticcircle #norway #norge #norges_fotografer #northernnorway #conservation #oceanconservation #marineconservation #marinelife #wildlifephotography #wildanimals #wildlife #oceanencounters

A post shared by Oceanic Wildlife Conservation (@oceanicwildlife) on

A kutatók az állat szemlencséjét használták arra, hogy meghatározzák a korát.

 

View this post on Instagram

First time to catch a #greenlandshark in shorts today☀️� #greenlandsharkproject

A post shared by Julius (@juniel85) on

 

A BBC.COM úgy számolt be az eseményről, hogy a Science folyóiratban megjelent kutatás szerint a cápák évente 1 cm-t nőnek és 150 éves korukra érik el a szexuális érettséget. Julius Nielsen a koppenhágai egyetem tengeri biológusa szerint a kutatók nagyon meglepettek voltak, amikor rájöttek a cápák életkorára. Eddig a gerincesek között a rekord élettartam a 211 év volt. Ha a gerinctelenek hosszú élettartamát vesszük, akkor a csúcstartó az 507 éves kagyló, amely a Ming nevet kapta és amely minden idők legidősebb állata címet viseli.

 

A The Guardian online felületén azt írja, hogy a kutatók 28 grönlandi cápát vizsgáltak, amely csoportnak a legidősebb tagja 392 éves nőstény, a kutatás vezetője az élettartamokat inkább 272 év és 512 közötti lehet. A Southamptoni Egyetem professzora szerint ezeknek a cápáknak nagyon hosszú lehet az élettartama, de a közzétett számokat fenntartással fogadja.

 

Merülés a cápák közé a budapesti Tropicariumban

 

 

A cápás állatkertben, a Tropicariumban különleges eseményeknek lehetsz a részese, ha érdekel a víz alatti világ, rendelkezel búvárvizsgával és tíz igazolt merüléssel! Egy 30-40 perces program keretében alámerülhetsz és úszkálhatsz a hatalmas cápák között.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tropi.blog.hu/api/trackback/id/tr3714314369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása