Tropi

A föld fenntarthatósága és az ökológiai lábnyom

2019. május 01. 02:09 - TropiAdmin

003-001.jpg

A fenntartható fejlődés elmélete szerint három fejlődésnek egyszerre kell megvalósulnia. A Társadalmi fejlődésnek és a gazdasági fejlődésnek együtt a környezetvédelemmel. Abban az esetben, hogy a társadalmi fejlődés „csak” a gazdasági fejlődéssel közösen valósul meg, akkor méltányos fejlődésről beszélünk. Ha a társadalmi fejlődés a környezetvédelemmel akkor elviselhető; míg ha a gazdasági fejlődés a környezetvédelemmel közösen valósul meg akkor élhető fejlődésről beszélhetünk.

Az ENSZ, az Egyesült Nemzetek Szervezete 1987-ben Brundtand-jelentésében szerepelt az az elgondolás, szervezési elv, amely „kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket.”

003-002.jpg

Az ökológiai lábnyom

 

Az ökológiai lábnyom nem más mint egy érték, amit az erőforrás menedzserlésben és a társadalomtervezésben használnak. Az ökológiai lábnyom azt fejezi ki, hogy egy adott technológiai fejlettség mellett egy emberi társadalom számára milyen mennyiségű földre, vízre van szüksége ahhoz, hogy fenntartsa önmagát és elnyelje a megtermelt hulladékot.

 

Az ökológiai lábnyom kifejezést William Rees és Mathis Wackernagel ökológus tollából származik, az ökológiai lábnyom kiszámolható egy emberre, egy csoportra, egy régióra, egy országra, de egy vállalkozásra is.

 

Évi a Tropicariumból az alábbi videón erről a nagyon fontos kérdésről beszél.

Ha tetszett a videó, akkor iratkozz fel a Tropicarium YouTube csatornájára, hogy ne maradj le a következő videónkról sem!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tropi.blog.hu/api/trackback/id/tr914796706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása